Monday, February 25, 2008

Dekartov doprinos u matematici

Dekart je bio začetnik moderne matematike i analitičke geometrije. Njegov doprinos matematici vidi se u:

  1. upotrebi pravoulog koordinatnog sistema
  2. uvođenju pojma promenljive veličine (varijable)
  3. svođenju geometrijskih problema na algebarske i osnivanju analitičke geometrije
  4. pravci i krive dobijaju algebarske izraze i tako se ispituju
  5. Dekartovo tumačenje realnog broja je slično današnjem
  6. među prvima je uočio validnost osnovne teoreme algebre
  7. u delima koristi terminologiju sličnu današnjoj
  8. znao je za Ojlerovu formulu
  9. shvata funkcijsku vezu
  10. algebarska kriva trećeg stepena nosi ime Dekartov list

4 comments:

Unknown said...

Dekartov koordinatni sistem je izmislio francuski matematičar i filozof Rene Dekart, koji je, između ostalih stvari, pokušavao da spoji algebru i Euklidsku geometriju. Ovaj rad je mnogo uticao na razvoj analitičke geometrije, računa i kartografije. Ideja o ovom sistemu je razvijena 1637. u dva Dekartova dela.
Postavimo međusobno suprotno dva brojevna pravca, x i y (kasnije koordinate), tako da imaju zajednički presek O. Na koordinati x pozitivni brojevi su sa desne strane od preseka,a na koordinati y su pozitivni brojevi smešteni iznad mesta presecanja O. Pravce x i y zovemo koordinatnim osama. Pravac x je os apscisa, a pravac y os ordinata. Na taj način određen je sistem koji nazivamo pravougli koordinatni sistem. Dekartov koordinanti sistem se koristi u matematici da jednoznačno odredtmo svaku tačku u ravni preko dva broja. Izborom mere za svaku osu i označavanjem jedinica mere duž osa, formira se skala.

Anonymous said...

http://sr.wikipedia.org/sr-el/Декартов_координатни_систем

Пун интернет чланцима о Декартовом координатном систему,а ми шатро остављамо неке коментаре овде...

Katarina said...

Poenta je da pronađete te članke na internetu, da izdvojite šta je Vama interesantno, ili samo da postavite link na njih.

Vlada said...

U delu”Geometrija” Renatus CartesiusRene Dekart) predstavlja analitičku geometriju kao metod pomoću koga se geometrijske figure prikazuju pomoću algebarskih jednačina,dakle predstavlja primenu i uvođenje algebre u geometruju,što niko pre njega nije učinio.Takođe,algebra je u geometriju uvela najprirodnije proporcije i hijerarhije metoda.Ne samo da su se geometrijski problemi rešavali elegantno,brzo i potpuno,nego se bez odgovarajuće algebre ti problemi i ne bi mogli rešiti. On je bio prvi matematičar koji je pokušao da klasifikuje krive prema tipu jednačina koje ih opisuju.Takođe je doprineo teoriji jednačina.Bio je prvi koji je upotrebio poslednja slova alfabeta da označi nepoznate veličine,odnosno promenljive (npr.x,y,z),a prva slova da označi poznate,odnosno konstante (npr.a,b,c).O značenju tog otkrića Engels je rekao:”Dekartova promenljiva veličina bila je prekretnica u matematici.Zahvaljujući tome ušli su u matematiku kretanje i dijalektika,a isto se tako odmah nužno došlo do diferencijalnog i integralnog računa,koji se odmah i javlja,te su ga Njutn i Lajbnic uglavnom dovršili,a nisu ga otkrili.”
Mnogi naucnici su se protivili Dekartovim idejama.Ali,treba naglasiti da je Dekart u naučnim istraživanjima u svojoj mehanističkoj biologiji,fiziologiji i psihologiji došao do vrednih rezultata koji svojim pozitivnim elementima predstavljaju temelj kasnijih proučavanja u tim područjima,iako u mnogo čemu pogrešni i sa gledišta današnjih naučnih dotignuća bezvredni.