Monday, February 4, 2008

Tumačenje izreke "Mislim dakle postojim."

30 comments:

Unknown said...

Izjavom "Mislim,dakle postojim"Dekart je hteo da kaze da dok god covek misli on i postoji.Cim prestane da misli,verovatno vise nece postojati.Toliko od mene..

Vlada said...

Dekart je svojom izrekom "Mislim, dakle postojim" hteo da kaze da svako zivo bice o necemu mora da razmislja, svesno ili ne.

Anonymous said...

"MIslim,dakle postojim"
Ovom izjavom Dekart je hteo da dokaze ljudima da mogu sumnjati u podatke svojih cula,u postojanje spoljasnjeg sveta kao i u sve ostalo,ali dok mislimo da li je sve to stvarno shvatamo da postojimo.Takodje je hteo da kaze da ne zeli da prihvati neko nametnuto misljenje koje mu ne izgleda tacno.

Unknown said...

Važno je da postojimo....i da to svakodnevno nekome dokazujemo.....

Unknown said...

Činjenica da čovek razmišlja mora biti neposredan dokaz njegovog postojanja.

Unknown said...

Misao je uslov našeg postojanja i ona odredjuje našu sudbinu.

Unknown said...

Sumnja je samo polazna tačka na putu do istine, jer od sumnje potiču sva pitanja bez kojih se ne može doći do odgovora.

Unknown said...

Sumnjati znači - misliti, a misliti znači biti....

Unknown said...

Izrekom "Mislim, dakle postojim", Dekart je mislio da covek postoji sve dok je svestan sebe.

Unknown said...

Kada razmisljam svojom glavom to sam ja.

Unknown said...

Onog trenutka kada prestanem da mislim verovatno necu ni postojati.

Unknown said...

Ako samo prihvatamo i usvajamo misljenja drugih, a pri tome sami ne razmisljamo o tome, u neku ruku nismo zivi.

Sokratov fan said...

Rene Dekart je bio racionalista i mislim da od te cinjenice treba i poci. ,, Mislim, dakle postojim" n, ne govori nista drugo, do to da covek svojim razmisljanjem tumaci svet oko sebe i stvara sopstvene slike o njemu. Makar ceo taj svet bio nestvaran, njegove slike zasigurno postoje, samim tim i on, njihov autor

Anonymous said...

Primenjujuci metodicku sumnju Dekart forulise svoje anticko nacelo “Mislim,dakle postojim” -Primenjujuci metodicku sumnju da li je istina ono sti zaista promovise.Svako od nas moze da posumnja u bilo sta,moze da posumnja i da mi postojima,ali mi mislimo,dakle postojimo

Anonymous said...

Dekart je hteo da kaze ovim da-@@@@@@@@ "Ko otuda sumnja iz ma kojeg drugog razloga, ipak ne može sumnjati u sve: da živi, seća se, poima, hoće, misli, zna, prosuđuje; jer inače ne bi mogao sumnjati ni u šta."

Anonymous said...

mislim nemo se lutis, al, Dekart je hteo da kaze da covek dok razmislja shvata da postoji, jer samo razmisljanje dokazuje da covek postoji..........

majkinetor said...

Dekart je hteo da kaze da dok spavamo, mi u stvari ne postojimo.

Anonymous said...

"Mislim, dakle postojim" Dekart je veoma jednostavno pojasnio da covek prestaje da bude covek onoga trenutka kada prestane da koristi ono sto mu je omogucilo da danas bude dominantno stvorenje na ovoj planet....U prevodu um..Jer bez razmisljanja ne bi bilo evolucije i bili bi smo na dnu prehramrenog lanca i nase postojanje bi bez nasih blistavih umova veoma kratko trajalo .Nista novo samo malo prostije je rekao svoju misao i ljudi napravili od toga filozofiju jer im bilo dosadno

sasha said...

Mi ne mozemo prestati da mislimo..i dok spavamo i dok pijemo jutarnju kafu i dok idemo na posao dok radimo neshto... dok jedemo...najblizi tome
da ne mislimo smo kada sviramo neshto, al i tada mislimo :) ... i tako sve dok ne crknemo :)

Anonymous said...

Dekart kaze ovim da samo um covekov moze da otvori vrata spoznaje.

KREBS said...

Misli!Misli!Misli!Misli!Misli!Kada se misli oslobodim tek tada postojim,ja,bas ja!

KREBS said...

Dekart smara,a mi se zelimo oboditi misli i uzivati u svakom sadasnjem trenutku,nemisleci sta je bilo i zasto i kako ce biti i da li ce biti...I STA ako ne....i mozda bas...kako misli izludjuju....i sta nam sve prodje kroz glavu ne smemo ni sami sebi priznati..neverovatno!!!Oslobodite se toga,uzivajte u svakom momentu,nemamo dva zivota!!!!

KREBS said...

Dekart smara!Treba uzivati u svakom sadsnjem trenutku i ne opterecivati se time sta je bilo i kako ce biti i zasto nije a moglo bi....miislii....izludjuju ...neverovatno!Oslobodite se misli i uzivajte u zivotu!Steta sto Dekart nije nikada cuo cvrkut ptica,osetio miris lipe,gubio se u beskraju mora,vidio i slusao sta nam je Bogom dano verovatno tada ne bi nikada takvu glupost izrekao!

Anonymous said...

Dekart je počeo sumnjati u svoja osjetila (vid, okus, opip) i shvatio je da moze tako u sve sumnjati, u cijeli svijet, ali u sto se jedino nemoze sumnjati kad sumnjas? - u sumnju, a to znaci , on sumnja, znaci sumnja postoji zato jer on sumnja, dakle on postoji!

Hedge said...

Da li postojim da bih razmišljao o tome zašto postojim i da li stvarno postojim?

Nestor--The RippeR said...

Jedini vid mog postojanja odnosno postojanja moje jedinke kao skupijne materije jeste postojanje mog misljenja. Samo nasa misao je dokaz da postojimo, i samo nasi misaoni produkti jesu ono sto nase bice u stvari jeste.

Hari Dzaferi said...

Ovom izrekom Dekart je hteo pokazati i reci normalno, da je svako ljudsko bice na planeti je sposobno da nesto misli i samim tim ono postoji, dakle sama nam ova veoma mudra izreka govori o cemu se radi...Dok covek misli on postoji u suprotnom on ne misli tj. ne postoji. :) :) Moje misljenje i postojanje. :P :P

Anonymous said...

DEKART JE PICKICA

Memorex said...

Decart je postavio misao ispred egzistencije i razloga za postojanje,postoje milioni organizama i mikroorganizama koji ne razmisljaju,ali imaju razlog svog postojanja i razlog svog nestanka,a zaboravio je da je i covek koji danas misli nekada bio Ameba i mikroorganizam.i tada nije razmisljao.

Unknown said...

Се додека мислиш постоиш овде и сега, кога ќе излезеш од мислите умот го нема само срцето,душата....вистината...јас